HACCP [1]: Co to jest system HACCP? Czy wszystkie firmy spożywcze muszą wprowadzać ten syst [2]

Autor : bhpekspert Dodano: 26-10-2003 - 06:13
HACCP [3]
Tematem dyżuru eksperta, który odbył się w dniu 14.10.2003 r. w godzinach 12.30-14.00 na stronie internetowej portalu "Rzeczpospolita Online" , były europejskie regulacje prawne w zakresie systemu analizy ryzyka i krytycznych punktów kontroli. Na nadsyłane przez przedsiębiorców pytania odpowiadała pani Anna Hutyra z Euro Info w Gdańsku.
Tematem spotkania było wprowadzenie do systemu HACCP.Ekspertem była pani Anna Hutyra z ośrodka Euro Info w Gdańsku.

Marcin Krakow czy wdrożenie HACCP będzie od 2004 roku obowiązkowe? dla jakich zakładów w jakiej kolejności? Czy dotyczy to tez hoteli i restauracji?

ekspert Zdecydowanie w 2004 System HACCP będzie obowiązkowy w polskich firmach żywnościowych. Obecnie w sejmie trwają prace nad nowelizacją ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, w wyniku których będzie ostatecznie wiadomo..., czy będzie to data 1 stycznia 2004 czy dzień wejścia Polski do Unii Europejskiej. Obowiązek wdrożenia HACCP dotyczyć będzie wszystkich firm, bez względu na ich wiekość i profil działalności (czyli będzie dotyczył też restauracji...a hoteli tylko jeżeli prowadzą restauracje.

trion czy HACCP będą musiały wprowadzić małe punkty gastronomiczne gdzie pracują 2 lub 3 osoby?

ekspert System HACCP jest uniwersalny i dotyczy wszystkich firm, które mają do czynienia z żywnością, bez względu na ich wielkość. Oczywiście w firmie zatrudniającej niewiele osób System ten będzie dostosowany do specyfiki takiej firmy.

Hacaptor Jakie korzyści płyną z wprowadzenia tego systemu? Co grozi przedsiebiorcom którzy tego systemu nie wprowadzili?

ekspert Korzyść z wprowadzenia HACCP to przede wszystkim bezpieczna żywność. W obecnym brzmieniu polskich przepisów nie przewiduje się wyraźnej sankcji za nieposiadnie tego Systemu, nie mniej należy pamiętać, że wymogi prawne należy spełniać, a obowiązek stosowania zasad Systemu HACCP jest wpisany do ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Marcin_Krakow : czy rzeczywiście HACCP opiera się w takim stopniu na normach ISO, że najlepiej rozpocząc wdrażanie HACCP od ISO? i 2 pytanie: jak się kształtuja koszty w procesie wdrażania HACCP: procentowo ile kosztuje doradztwo a ile inwestyje?

ekspert W dużych firmach być może warto wprowadzać Systemy HACCP oraz ISO 9000 w sposób zintegrowany, równocześnie. W bardzo małych firmach raczej nie jest to uzasadnione. Co do kosztów: samo wprowadzenie Systemu HACCP nie musi być zbyt kosztowne. Może to być koszt szkolenia pracowników lub zakupu urządzeń pomiarowych. W wielu firmach najbardziej kosztowne mogą być inwestycje związane z wprowadzeniem zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP/GHP).

trion Kto bedzie odpowiedzialny za kontrole wdrożenia systemu HACCP, czy to bedzie SNAEPID czy może jakas inna instytucja

ekspert W większości firm będzie to SANEPID, lub Inspekcja Weterynaryjna w zakładach przetwórstwa żywnosci pochodzenia zwierzęcego.

ewita: nawet w średnich i dużych firmach nie ma potrzeby wdrażać norm ISO, tylko po to, aby wdrożyć system HACCP - piszę z autopsji. Trzeba tylko wdrożyć zasady GMP.

ekspert Całkowicie się z tym zgadzam. System jakości ISO 9000 jest całkowicie dobrowolny, to od firmy zależy czy chce ponosić związane z tym koszty.

Billard Gdzie można uzyskać pomoc w sprawie dostosowania inwestycji w branży mięsnej do wymogów systemu HACCP

ekspert Jest wiele możliwości uzyskania dofinansowania ze środków UE lub innych źródeł. Wymaga to indywidualnego przeanalizowania przypadku konkretnej firmy i jej potrzeb inwestycyjnych. Może w tym pomóc Centrum Euro - Info w Warszawie, te.: 0-prefix-22 450-99-39 Porady Centrum Euro - Info są bezpłatne.

trion Co w Wypadku jeśli jedna firma ma kilka restauracji i punktów gastronomicznych czy HACCP musze wprowadzac osobno w kazdym punkcie pomimo ze to jedna firma?

ekspert System HACCP wprowadza się osobno dla każdego zakładu, w każdym z nich mogą powstać inne zagrożenia. Można jednak pewne czynności wykonać wspólnie np.: szkolenie pracowników.

Hacaptor Czy obowiazek wprowadzania HACCP dotyczy rowniez małych punktow gastronomicznych jak np. bufet szkolny,pracowniczy, i tzw. fast-foody?

ekspert Tak, System HACCP dotyczy każdej firmy żywnościowej, bez względu na jej wielkość, ale w małych firmach może nie wystąpić zbyt wiele zagrożeń, w związku z tym i System HACCP nie musi być zbyt rozbudowany

safeglass 1) Czy UE wymaga zabezpieczania świetlówek w zakładach spożywczych specjalna folią bezodpryskową - aby zapobiec skazeniu produktów odłamkami szkła i substancjami chemicznymi z lamp.?"

ekspert Odłamki szkła mogą stanowić poważne zagrożenie, jeżeli się przedostaną do żywności. Jeżeli zabezpieczenie lamp folią bezodpryskową może skutecznie wyeliminować to zagrożenie, należy to zastosować.

yama czy duze i srednie firmy beda tez mialy przedluzony do momentu wejscia do unii okres rozpoczecia wprowadzania systemu HACCP

ekspert To zależy od wyniku prac nad ustawą żywnościową, która trafiła do Senatu. Rząd proponował HACCP dla wszystkich firm (dużych, średnich, małych) od 1 stycznia 2004r. W sejmie 3 pażdziernika przegłosowano przesunięcie tego terminu dla wszystkich ... do dnia wejścia Polski do Unii Europejskiej. Trudno przewidzieć co zadecyduje Senat.

Marcin_Krakow czy obecnie, pzred 2004 r. polskie firmy eksportujące zywnośc na Jednolity Rynek muszą miec wdrożony HACCP?

ekspert W zasadzie tak, dyrektywa unijna 93/43/EWG nakłada na wszystkie firmy żywnościowe w UE obowiązek posiadania 5- stopniowego Systemu HACCP (bez dokumentacji i weryfikacji). Wymagania te muszą również spełniać firmy z poza UE eksportujące na Wspólny Rynek.

Marcin_Krakow czy nowo-powstająca wytwórnia wód mineralnych równiez powinna rozwazyć wdrożenie HACCP?
ekspert Jak najbardziej powinna rozważyć! Powinna być zaprojektowana w taki sposób, aby umożliwić stosowanie GMP/GHP oraz skuteczne wdrożenie Systemu HACCP.

Hacaptor Gdzie nalezy sie zglosic aby wdrozyc HACCP? Jakie sa koszty i wymogii formalne?

ekspert Każda firma sama wdraża u siebie System HACCP. Jeżeli nie jest w stanie zrobić tego samodzielnie, może wynająć do pomocy doradców, ekspertów, szkoleniowców. Nie ma w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia rozbudowanych wymagań... dotyczących Systemu HACCP. System opiera się na 7 zasadach, które po prostu trzeba wdrożyć w konkretnym zakładzie, w sposób dostosowany do jego specyfiki. Nie ma obowiązku certyfikowania Systemu HACCP w żadnej zewnętrznej jednostce, chociaż firma może poddać się takiej certyfikacji, np.: w celach marketingowych.

Hacaptor Czy wdrozenie HACCP zwalnia producenta zywnosci od odpowiedzialnosci za zatrucia sprzedawana zywnoscia np. salmonella?

ekspert Nie, w żadnym wypadku nie zwalnia.

Marcin_Krakow czy HACCP ma swoje odpowiedniki np. w USA, czy też jest to system "ogólnoświatowy"?
ekspert Jest to System ogólnoświatowy, pochodzi z USA, gdzie jest obowiązkowy dla większości firm. Jego zasady zapisane są w Swiatowym Kodeksie Żywnościowym (Codex Alimentarius).

qBa W jaki sposób można zostać auditorem systemu, jakie potrzebne są kwalifikacje, które firmy przeprowadzają szkolenie i ile kosztuje takie szkolenie?
ekspert Jest na rynku kilka firm oferujących szkolenia dla Audytorów HACCP. Są to w większości te same firmy, które oferują szkolenia dla Audytorów ISO 9000.

trion Co z firma przewozową która przewozi jogurty (czyli żywność ) czy tez musi wprowadzac HACCP, przeciez ta zywnosc jest hermetycznie zamknieta

ekspert Przewożenie żywności w nieodpowiedniej temperaturze może spowodować zagrożenie dla jej bezpieczeństwa, jak widać hermetyczne zamknięcie nie eliminuje konieczności zapobiegania zagrożeniom. Ustawa żywnościowa obejmuje również firmy transportujące żywność.

trion Czy sklepy sprzedające zywnosc takze musza wprowadzic HACCP?

ekspert System HACCP dotyczy wszystkich firm mających do czynienia z żywnością, w tym również sklepów spożywczych. Oczywiście nie w każdym takim sklepie wystąpi wiele zagrożeń, mogą one być związane szczególnie z przepakowywaniem żywności

trion czyli według Pani w ciagu nie calego roku zaczynajac od przydroznych budek z hamburgerami poprzez stołówki szkolne konczac na zakaladach miesnych wszyscy musz wprowadzic HACCP , przeciez to kilka set tysiecy podmiotów jak nie milion, czy to jest mozliwe

ekspert Chodzi o to, żeby każda firma żywnościowa przeanalizowała zagrożenia, które powstają w jej działalności oraz wprowadziła odpowiednie mechanizmy zapobiegające ich powstawaniu. to są właśnie "Zasady Systemu HACCP" o których mówi obecna nowelizacja ustawy żywnościowej. W niewielkich firmach, gdzie powstaje niewiele zagrożeń to nie musi być aż taka rewolucja. Przedsiębiorcy kierują się zdrowym rozsądkiem i już obecnie, intuicyjnie stosują w swoich firmach podobne zasady.

Arpo Prowadzę działalność gospodarczą polegająca na przetwarzaniu tłuszczów zwierzęcych na cele techniczne konkretnie na mydlo czy muszę wdrożyć system HCCP

ekspert System HACCP dotyczy wyłącznie żywności, a nie mydła.

Marcin_Krakow ale to zanczy, że niektóre firmy mogą SAMOZWANCZO uwazać, że wdrożyły HACCP? czy sa jakieś znormalizowane dokumenty, które firma musi opracowac, aby sprawdzić, że to prawda?

ekspert Tak, firma wdraża HACCP "samozwańczo" icon_smile To znaczy, każdy przedsiębiorca musi sam zaprojektować System HACCP w swoim zakładzie, dostosowany do jego specyfiki. Oczywiście musi być oparty na 7 ZASADACH HACCP. Istnieją pomocne wzorce dokumentów np.: księgi HACCP, ale tak naprawdę przedsiębiorca tworzy te dokumenty sam.

Darek Jak długo należy przechowywać dokumentację systemu HACCP-zapisy?

ekspert Żadne przepisy nie określają jednoznacznie tego czasu, ale są różne zalecenia. To zależy przede wszystkim od wielkości zakładu, skomplikowania procedur, rodzaju zagrożeń...

Arpo przetworzone tłuszcze zwierzęce na cele techniczne są rownież wykorzystywane do natłuszczania pasz, czy w tej sytuacji muszę wprowadzić system hccp

ekspert System HACCP nie dotyczy pasz, w prawie unijnym jest dużo specyficznych regulacji odnoszących się do wytwarzania pasz. Jeśli chce się pan z nimi zapoznać prosze o kontakt z Centrum Euro - Info w Gdańsku www.euroinfo.gda.pl

gosia Czy po wejściu do UE, również nie bedzie obowiązku certyfikacji Systemu HACCP w jednostkach zewnętrznych?

ekspert Zarówno w obecnie obowiązującej dyrektywie 93/43/EWG jak i w przygotowywanym projekcie nowego unijnego rozporządzenia w sprawie higieny żywności nie ma żadnego obowiązku certyfikacji Systemu HACCP przez zewnętrzne jednostki. Przewidziany jest jedynie nadzór władz sanitarnych danego kraju, ale to nie jest certyfikacja.

ewita1 Czy jest jakieś formu w internecie gdzie wszyscy zainteresowani mogą zadawać pytania lub po prostu wypowiadać się? Czy też istnieją tylko okazyjnie organizowane czaty?

ekspert Nie jest mi znane stałe forum internetowe na ten temat (a szkoda). Rzeczpospolita regularnie publikuje informacje na temat Systemu HACCP. Można je również znaleźć na naszej stronie www.euroinfo.org.pl

Billard gdzie można otrzymać informacje na temat 7 zasad na których opiera się system HACCP?

ekspert Zasaday te są wymienione w ustawie z 11 maja 2001 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. 2001, nr 63, poz. 634 z późniejszymi zmianami).
Chcesz dowiedzieć się więcej Tutaj otwórz koniecznie [4]





Są one tylko tam wymienione, ich rozwinięcie mozna znaleźć w różnych publikacjach poświęconych wdrażaniu HACCP. Są one również w wytycznych Codex Alimentarius www.codexalimentarius.net/publications.stm
administrator2 przypominamy ze do konca czatu zostalo 10 min. prosimy o zadawanie ostatnich pytan

Marcin_Krakow czy prawodawstwo unijne jest nadrzedne w stosunku do prawa narodowego? Może to pytanie odbiega od tematu czatu, ale prosiłbym o odpowiedź. Dziekuje bardzo

ekspert Prawodawstwo unijne będzie nadrzędne w stosunku do prawa polskiego w momencie wstąpienie naszego kraju do UE. Dotyczy to głównie rozporządzeń, gdyż dyrektywy są skierowane do państw i co do zasady nie mogą być powoływane w kontaktach firm z władzami... czy w sądach krajowych. Natomiast państwo członkowskie UE musi wprowadzić dyrektywę do swojego prawa, bo może zostać zaskarżone do Trybunału Sprawiedliwości.

admar Co powinny zrobic firmy, ktore planuja wdrozyc HACCP same, bez pomocy firm zewnetrznych?

ekspert Firmy takie powinny zapoznać się z wszystkimi obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego (wspomniana już ustawa i jej ponad 30 aktów wykonawczych). Powinny wysłać personel na profesjonalne szkolenie. Powinny poszukać odpowiedniego poradnika (zaczynają się już takie pojawiać na rynku).

Komentarze

Wyświetlanie Sortowanie
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować. Zarejestruj lub zaloguj się [5]
Links
  [1] http://bhpekspert.pl/index.php?name=News&catid=11
  [2] http://bhpekspert.pl/index.php?name=News&file=article&sid=763
  [3] http://bhpekspert.pl/index.php?name=News&catid=&topic=80
  [4] http://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/zyw1103.html#5
  [5] http://bhpekspert.pl/user.php